Slide background

 

Emma Hoensbroek Combinatie

EHC is een voetbalvereniging in Hoensbroek met een zeer rijke historie. De vereniging behoort al tientallen jaren tot de top van het Limburgse amateurvoetbal. Maar het is niet alleen prestatie dat telt. Ook de recreatieve speler komt prima aan bod. De jeugd speelt met veel plezier en wordt op een professionele manier begeleid. EHC/Heuts is een brede vereniging met serieuze aandacht voor dames, veteranen en minder valide sporters.

Sportclub Emma en sv Hoensbroek gaan samen

EHC is in augustus 1964 ontstaan uit de fusie tussen Sportclub Emma en s.v. Hoensbroek. Sportclub Emma is opgericht op 27 september 1917 en sterk verbonden met staatsmijn Emma. Deze vereniging was zeer succesvol en bereikte juist na de oorlog in 1945 de hoogste klasse van het Nederlands voetbal. In die tijd werd er gespeeld tegen roemrijke clubs als PSV, Willem II en MVV. Helaas volgde in 1952 degradatie. Toen in 1954 het betaald voetbal in Nederland werd ingevoerd, sloot Sportclub Emma hier niet bij aan. Sportclub Emma bleef goed presteren in de top van het amateurvoetbal. In 1961 werd dit zelfs beloond met het kampioenschap van de hoogste amateurklasse. In de strijd om het algemeen kampioenschap van Nederland werd na twee beslissingswedstrijden tegen Xerxes net niet de titel behaald.

s.v. Hoensbroek is opgericht op 1 september 1920. Deze vereniging bereikte haar hoogtepunt in de jaren ’60 toen ze 2 jaar in de hoogste amateurklasse uitkwam.

Zowel Emma als Hoensbroek waren op een dood spoor beland. De fusie besprekingen tussen beide verenigingen verliepen echter zeer moeizaam, mede door de totaal verschillende achtergrond. In augustus 1964 gingen beide ledenvergaderingen echter door de bocht en een nieuwe vereniging werd geboren met de naam EHC

EHC startte in de hoogste amateurklasse. Maar de prestaties waren niet om over naar huis te schrijven. Met 2 degradaties als gevolg. De prestatieve draad werd in 1970 weer opgepakt en er volgde een ongekende opmars vanuit de 3e klasse naar de hoofdklasse. Het seizoen 1978-1979 werd bekroond met een prachtig kampioenschap. De titel landskampioen werd op een haar na gemist. In 1985 werd dit huzarenstuk nogmaals herhaald. Voor de tweede maal kampioen van de hoofdklasse.

0p 9 november 1987 neemt EHC het nieuwe sportcomplex ,de Dem’ in gebruik met een wedstrijd tegen PSV. Deze wedstrijd werd bezocht door ruim 3000 toeschouwers en maar nipt verloren met 2-3. Op dit nieuwe complex speelt EHC met wisselend succes in de hoogste afdeling. EHC behoort tot de top tien best presterende amateurclubs in Nederland.

In 2001 volgt degradatie naar de 1e klasse, waar onze vereniging tot het seizoen 2009/2010 acteert. Op 2 mei 2010 slagen we er in om naar de hoofdklasse te promoveren. De eerste jaren in de Hoofdklasse zijn bijzonder succesvol. De eerste drie jaren weet EHC steeds in de top 4 vier te eindigen. De club plaats zich telkens weer voor de nacompetitie. In 2013 wint EHC zelfs de strijd om de nacompetitie en in twee spectaculaire duels met Juliana'31 wordt gestreden om promotie naar de Topklasse. Daar slagen de rood witten net niet in.

Ook in de beker competitie staat EHC haar mannetje. Tussen 2010 en 2013 bereikt EHC maar liefst elk seizoen de halve finale van de districtsbeker. Deelname aan de professionele KNVB beker wordt daarmee veilig gesteld. Het absolute hoogtepunt in de verenigingshistorie wordt in 2012 bereikt als de rood witten de derde ronde van de KNVB beker bereiken. Tegenstander is veelvuldig kampioen, bekerwinnaar en winnaar van de Europa Cup I: PSV. In Eindhoven wordt EHC aangemoedigd door maar liefst 1500 toeschouwers die in een stoet van maar liefst twintig bussen de club nareizen richting Eindhoven. In een met 30.000 toeschouwers volgepakt Philips stadion spelen de amateurs uit Hoensbroek een puike pot voetbal. Tot in de laatste minuut staat PSV slechts op een 2-1 voorsprong, als in de laatste minuut een ultieme poging van EHC op de lat uiteenspat. Net geen verlenging. Wel een onvergetelijke ervaring.

De erelijst

EHC heeft een aantal belangrijke prijzen en titels op haar naam staan. De belangrijkste titels zijn behaald in de Hoofdklasse. In 1979 en 1985 is het kampioenschap binnen gehengeld. De districtsbeker Zuid II is in 1991 en 1997 gewonnen.

Bekende (oud) leden

Fernando Ricksen

Voormalig international Fernando Ricksen is gestart met voetballen bij EHC. Ricksen kent een succesvolle voetballoopbaan. Van 1993 tot en met 2012 is hij uitgekomen voor Fortuna Sittard, AZ, Glasgow Rangers en Zenit Sint-Petersburg en weer Fortuna Sittard. Hij heeft twaalf interlands voor het Nederlands Elftal gespeeld.

Lambert Verdonk

Op zestienjarige leeftijd maakt Verdonk zijn debuut in het eerste elftal van onze vereniging. Hij bereikt het Nederlands jeugdelftal. In 1963 verhuist Verdonk naar PSV en debuteert op negentienjarige leeftijd bij de Eindhovenaren. Niet veel later maakt hij ook zijn debuut in het Nederlands Elftal. Nog steeds staat Verdonk ik de top 20 van de jongste debutanten in Oranje. Verdonk speelt vier interlands, alle vier als negentienjarige. Hij hoort op dat moment als linksbuiten van PSV in het rijtje Keizer (AFC Ajax), Moulijn (Feyenoord) en Rensenbrink (DWS). Dit zijn ook zijn concurrenten binnen Oranje. Na vier wedstrijden verliest Lambert zijn plaats als Moulijn weer hersteld is van een blessure. In het jaaroverzicht 1964 van Sport in Beeld wordt het debuut van Verdonk als een van de hoogtepunten van het sportjaar genoemd.
In 1967 vertrekt Verdonk bij PSV. Hij is dan 22 jaar en heeft 94 competitiewedstrijden gespeeld. Hij gaat naar Sparta, waar hij samenwerkt met trainer Wiel Coerver. In de seizoenen daarna speelt hij bij N.E.C. en Go Ahead Eagles.
In 1972 gaat Verdonk naar Frankrijk, waar hij een fantastisch seizoen meemaakt bij Olympique Marseille. Hij wordt met het elftal kampioen en wint ook de beker. Verdonk heeft een groot aandeel in dit succes met drie belangrijke treffers en een aantal 'assists'. Na dat seizoen wordt hij vanwege financiële problemen bij Marseille (na malversaties van de voorzitter) verhuurd aan AC Ajaccio en verhuist hij naar Corsica. Hij beëindigt zijn profcarrière in 1974 bij Angoulême CFC, waarna hij nog enkele seizoenen bij EHC afbouwt.

Rene Maessen

René Maessen heeft zijn jeugdopleiding doorlopen bij EHC. Hij maakt de overstap naar Fortuna Sittard. Daar speelt hij maar liefst zestien jaar op het eerste elftal, totdat Fernando Ricksen hem uit de basis speelt. Met zijn lange staat van dienst voor Fortuna Sittard draagt Maessen met recht de titel Mister Fortuna(Nieuwenhagen en RIOS '31. Maessen is tegenwoordig commercieel medewerker bij zijn oude club Fortuna Sittard en woont in Amstenrade.

Mario Eleveld

Mario Eleveld komt uit dezelfde lichting als Rene Maessen. Beide spelers zijn gelijktijdig naar Fortuna Sittard vertrokken. Ook Eleveld heeft zich vele seizoenen in de basis van Eredivisionist Fortuna gespeeld. Een knieblessure maakt een einde aan zijn voetbal loopbaan.

Karel Bauling

In 1963 was Karel Bauling enige tijd een bekende Nederlander. Bauling was een voetballer van de nieuwe Limburgse fusieclub Roda JC dat 20 duizend gulden voor hem betaalde. Zijn jaarsalaris werd, zonder onderhandelingen, vastgesteld op 5 procent van de transfersom, duizend gulden. Op een kwade dag kreeg Bauling een boete van het bestuur van Roda JC. Het bedrag: duizend gulden. Bauling had het gewaagd in de kleedkamer kritiek te leveren op de trainer van de club, de Duitser Barthel Thomas die er volgens hem maar weinig van begreep. Bauling ten voeten uit. Bij EHC groeit Bauling uit tot een echte cultfiguur die als speler, trainer, technisch directeur en bestuurslid EHC naar grote successen leidt.

Sef Vergoossen

Vergoossen start als talentvolle, maar ook zeer jonge trainer bij EHC. Het wordt het begin van een glansrijke loopbaan als succescoach. Zijn loopbaan leidt Vergoossen langs clubs als VVV, MVV, Roda JC, Racing Genk, Al Jazeera, Nagoya Grampus Eight en PSV. Op zijn palmares staat het winnen van de KNVB beker, de Belgische titel en het Nederlands kampioenschap.

Ole Tobiasen

Ole Tobiasen is een voormalig Deens international die in zijn carrière de voetbalschoenen heeft aangetrokken voor sc Heerenveen, Ajax, AZ en MVV Maastricht. In de zomer van 2010 liet hij zich overschrijven naar de amateurs van EHC uit Hoensbroek, waar hij een seizoen later definitief de kicksen aan de wilgen hangt. Vanaf het seizoen 2012-2013 tot januari 2014 was Tobiasen hoofdtrainer van EHC.

Willy Quaedackers

Op 16-jarige leeftijd maakt Willy zijn debuut in het eerste elftal van sv Hoensbroek.
In zijn amateurperiode speelt hij meerdere internationale wedstrijden met het Nederlands amateurelftal . In die periode wordt hij gevolgd door zowel Fortuna “54 als MVV.
Op zijn 23-ste maakt hij de overstap van sv Hoensbroek naar Fortuna “54 .Als rechter of linker verdediger speelt hij nagenoeg onafgebroken 7 seizoenen voor Fortuna’54. In deze periode maakt hij tevens zijn debuut bij het Nederlands Elftal in de wedstrijd tegen België die helaas met 1-0 verloren wordt . Willy wordt desondanks in de pers geprezen voor zijn uitstekende verdedigende werk. Door een vervelende liesblessure is het helaas bij 1 cap gebleven.
Na zijn periode bij Fortuna ’54 stapt Willy in 1969 over naar MVV en speelt daar nog 3 seizoenen.
Tenslotte speelt hij in de herfst van zijn loopbaan nog 2 seizoenen voor sv Eindhoven.
Op 36-jarige leeftijd stopt Willy na een glansrijke carrière als profvoetballer; een Hoensbroekse jongen die met een tomeloze inzet de Nederlandse voetbaltop bereikt heeft.

Stijn Haeldermans

Aan de hand van de Belg Stijn Haeldermans promoveert EHC in 2010 naar de Hoofdklasse. Voordien speelde Stijn onder andere voor Patro Eisden, MVV, RC Genk, Standard Luik en Fortuna Sittard.